Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din R. Moldova pot obţine credite mai avantajoase de la Banca Comercială Română Chișinău S.A. beneficiind de garanţii din partea statului, în cadrul Fondului de garantare a creditelor.

Banca Comercială Română a prelungit parteneriatul cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici Şi Mijlocii (ODIMM) privind garantarea creditelor acordate IMM-urilor din Republica  Moldova de către bancă.

Astfel,  clienții au parte de mai multe facilități precum :

  • Sume mai mari de garantare;
  • Diminuarea comisioanelor la gaj de la 1.5 – 2 % pînă la 0.5 % anual din suma garanției pentru beneficiari;
  • Clienții ce nu dispun de suficient gaj pot opta pentru garanția ODIMM.

Fondurile de garantare a creditelor pentru IMM sunt o pârghie eficientă de îmbunătăţire a accesului la finanţare pentru agenţii economici. Pentru noi este important ca să oferim clienților servicii de calitate și siguranță în acțiunile pe care le fac, astfel prelungirea acestui acord ne va da posibilitatea să fim mai aproape de clienții noștri. BCR Chișinău dorește să susţină financiar toate proiectele viabile și de succes, dar care până în prezent nu aveau șansa de realizare din lipsa garanţiilor suficiente pentru asigurarea creditului”, a declarat Juan Luis Martin Ortigosa, Președinte Executiv, BCR Chișinău S.A.

În cadrul acestui nou acord au fost create 3 produse noi de garanții:

  • Produs destinat companiilor exportatoare, pe un termen de până la 60 luni în sumă de până la 5 milioane lei;
  • Un produs pentru companii gestionate de femei antreprenoare, pe un termen de până la 60 luni în sumă de până la 700 000 lei;
  • Un produs pentru întreprinderi gestionate de tinerii antreprenori cu vârsta cuprinsă între 18-35ani, pe un termen de până la 60 luni în sumă de până la 500 000 lei.

 Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) este primul şi unicul fond de garantare a creditelor creat și capitalizat din resursele bugetului de stat, cu suportul Uniunii Europene, gestionat de ODIMM, care are drept scop susținerea IMM-urilor la accesarea resurselor financiare.

Banca Comercială Română Chişinău S.A. (BCR Chişinău S.A.) este o bancă universală, subsidiară a BCR S.A. (România) și membru al grupului Erste (Austria), cu focus strategic pe clienții corporativi și IMM-uri, angajații și partenerii lor. BCR Chișinău și-a început activitatea la 22 octombrie 1998, fiind una din primele bănci cu capital străin prezente în Republica Moldova, membru al unui grup financiar lider în Europa Centrală și de Est.