Bursa Speranței

Ce este Bursa Speranței

Bursa Speranței este un proiect social inițiat de BCR Chișinău, cu scopul susținerii tinerilor studenți în activitatea de cercetare și studii.

„Este un proiect în care premiem tinerii studenți care au obținut performanțe academice deosebite, se implică în cercetare și își aprofundează cunoștințele practice pentru a-și asigura un viitor mai bun la ei acasă. Obiectivul nostru este de a ne implica activ în susținerea proiectelor viabile din punct de vedere economic și social, și de a contribui astfel la dezvoltarea durabilă a țării. Suntem mândri că tinerii își doresc să își dezvolte proiectele aici, acasă.”Juan Luis Martin Ortigosa, președintele BCR Chișinău.

Scopul concursului

  • Susținerea studenților care au obținut rezultate remarcabile la învățătură și în cercetare
  • Bursa va acoperi taxa pentru studii, cheltuielile necesare pentru achiziționarea de materiale didactice, participare la conferințe studențești, programe de cercetare și perfecționare

Criterii de eligibilitate

  • Studenții care își urmează studiile de licență/ masterat/ doctorat în domeniul științelor tehnice, agricole, medicale, pedagogice
  • Rezultate remarcabile la învățătură - media generală 8,5 și mai mult, dovada implicării în proiecte de cercetare/ studii aprofundate/ stagii
     

Câștigătorii edițiilor 2015-2017

Invitația de participare la concursul Bursa Speranței a fost lansată în luna mai 2015. Concursul are loc anual, iar în cele 3 ediții au fost depuse peste 150 de dosare din partea tinerilor studenți din Moldova. Dintre acestea, până acum au fost aleși 5 câștigători, care au reușit să ne impresioneze cu proiectele și aspirațiile lor.

Vasile Postica, câștigător ediția 2017: „Proiectul propus va avea o influență pozitivă asupra dezvoltării industriei senzorilor de gaze și detectoarelor, atât în Republica Moldova cât și pe piața globală, astfel implicând proiecte noi naționale și internaționale la UTM, în colaborare cu alte instituții din Franța, Germania, SUA”.

Vasile Postica, câștigător Bursa Speranței 2017 | BCR Chișinău

Studii: Universitatea Tehnică din Moldova, Şcoala Doctorală Știința Calculatoarelor, Electronică și Comunicații.

Prin proiectul Minimizarea influenței umidității asupra proprietăților senzorice a nanostructurilor și oxizi de metale Vasile Postica și-a propus asamblarea unei instalații de testare, cu posibilitatea de a crea diferite valori de umiditate, precum și diferite tipuri de atmosfere.

Marin Cimbriciuc, câștigător ediția 2016: „Concursurile au rolul de a motiva o persoană să persevereze în activitățile pe care le desfășoară. Pentru mine participarea la concurs îmi dă posibilitatea să-mi evaluez lucrarea, și să primesc unele aprecieri care îmi permit să continui activitatea științifică”.

Marin Cimbriciuc, câștigător Bursa Speranței 2016 | BCR Chișinău

Studii: Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu”, facultatea Medicină Generală, specialitatea Medicină Generală.

Prin poiectul Analiza și evaluarea calității vieții la pacienții cu cancer gastric chirurgical asistați, Marin Cimbriciuc și-a propus efectuarea studiului experimental privind evoluția cirozei hepatice alcoolice sub acțiunea alcoolului și nichelului, precum și demonstrarea rolului nichelului în protecția ficatului față de alcool.

Eugeniu Mindrigan, câștigător edițiile 2015 și 2016: „Datorită proiectului Bursa Speranței am realizat proiectul meu de cercetare în domeniul neuroregenerării. În primăvara anului 2017 am apărat Teza mea de Licență la această temă, fiind unica temă în acest domeniu. Până la moment sunt primul în țară care se ocupă de asa ceva și anume de neuroregenerare si experimentele realizate”.

Eugeniu Mindrigan, câștigător Bursa Speranței 2015, 2016 | BCR Chișinău

Studii: Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu”, facultatea Medicină Generală, specialitatea Medicină Generală.

Prin poiectul Tratamentul cu celule stem al afecțiunilor post-traumatice și post-ischemice ale măduvei spinării, Eugeniu Midrigan și-a propus elaborarea unei noi metode de tratament a leziunilor măduvei spinării prin utilizarea terapiei cu celule stem.

Victoria Vudu, câștigătoare ediția 2015: „Trebuie să vă mărturisesc că obținerea Bursei Speranței a însemnat pentru mine o recunoaștere a faptului că dedicarea și munca asiduă în învățământ, într-un domeniu profesional, în special cel medical este apreciată și încurajată. Mai mult ca atât, bursa m-a motivat să nu încetez să-mi îmbunătățesc calitățile, abilitățile în studiile și activitatea mea de medic rezident ortodont”.

Victoria Vudu, câștigător Bursa Speranței 2015 | BCR Chișinău

Studii: Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică ”Nicolae Testemițanu”, facultatea Stomatologie, specialitatea Ortodonție.

Prin poiectul Estimarea și menținerea dirijată a sănătății orale la copiii cu maladii endocrine, Victoria Vudu și-a propus instruirea copiilor din mediul urban și rural cu privire la importanța sănătății orale, precum și elaborarea unei broșuri educative destinată copiilor.

Vladimir Ciobanu, câștigător ediția 2015: „Bursa Speranței m-a ajutat să realizez proiectul propus, deoarece era necesar de a procura reactivi, de a face investigații în laboratorul în care am lucrat, dar și colaborarea cu colegii din alte laboratoare”.

Vladimir Ciobanu, câștigător Bursa Speranței 2015 | BCR Chișinău

Studii: Universitatea Tehnică din Moldova, facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, specialitatea Microelectronică și Nanotehnologii.

Prin poiectul Sistem de transport de medicamente în vivo în baza nanotuburilor de oxid de titan, Vladimir Ciobanu și-a propus realizarea unui sistem de transportatori al medicamentelor pentru tratamentului cancerului, în baza nanotubilor ce pot fi direcționate din exteriorul organismului cu un câmp magnetic.

Fii cu ochii pe noi, pentru a te înscrie în ediția din acest an și pentru a afla toate detaliile necesare.

Succes tuturor participanților!

BCR Chișinău, ca membru a unui grup financiar European, împărtășește valorile de solidaritate și responsabilitate socială corporativă și susține inițiativele în domeniul educației, culturii, voluntariatului, fiind un participant activ în viața comunității.